Kun koronapandemia sulki Toimintakeskuksen järjestämän päivä- ja työtoiminnan maaliskuun puolivälissä, vammaispalvelusäätiöllä reagoitiin tilanteeseen kehittämällä asiakkaille päiväaikaista toimintaa muulla tavoin: Toimintakeskuksen ohjaajat jakautuivat Lehtolan ja Marianpolun palvelukoteihin järjestämään viriketoimintaa näissä yksiköissä. He myös ohjaavat muiden säätiön palvelukotien päivätoimintaa Teamsin välityksellä.

Poikkeusaikana säätiön asukkaiden päivittäisiin askareisiin on kuulunut mm. ulkoilua, jumppahetkiä, pihatöitä, puuhommia, postin vientiä, siivousta, pyykkihuoltoa, pelailua, tehtäviä, askartelua, juttelutuokioita, silppurointia, ajankohtaisten asioiden käsittelyä ja erilaisia hemmotteluhetkiä, kuten hierontaa ja jalkojen hoitoa.

Asukkaissa uusi tilanne on herättänyt enimmäkseen positiivisia mietteitä:

  • ”Tuntui ensin oudolta, sitten siihen oppi ja vaihtelu virkistää.”
  • ”Ei kummoiselta kuin ennenkään, mutta uutta biisiä on tullut.”
  • ”Tylsää.”
  • ”Ihan sama, saa olla rauhassa, mutta kaipaan kuitenkin juhlia.”
  • ”Tykkään tehdä kotona töitä.”
  • ”Mukavaa kun on kotona tekemistä.”

Teamsin välityksellä olemme ottaneet myös käyttöön nettiyhteyden eri yksiköiden välillä. Tätä kautta olemme viettäneet yhteisiä musiikki- ja bingohetkiä. Jatkossa aloitamme mm. yhteiset aamunavaukset, jumppa-, runo-, luonto-, toiveradiohetket sekä Maarit-papin pitämät kirkkohetket. Poikkeustilanteesta on siis poikinut jotain hyvääkin – enemmän yhteistä tekemistä eri yksiköissä asuvien kesken.

Asukkaat ovat kommentoineet Teamsin käyttöä esimerkiksi näin:

”Mukavaa kun sai soittaa kitaraa.”

”Mukavaa kun saa kontaktia toisiin ihmisiin.”

 

Tunnelmia-poikkeusajoilta