IMG_2526

Hei kaikille!

Minä olen Antti, 27-vuotias nuori mies Jyväskylästä. Asun Keski-Suomen vammaispalvelusäätiön Lammen asunnoilla Tikkakoskella. Siellä minulla on yhteisten tilojen lisäksi käytössäni oma huone saniteettitiloineen. Huoneeni on sisustettu minun näköisekseni, jolloin minulla on siellä tilaa lempipuuhalleni eli legoleikeille, jotka valtaavat välillä koko huoneeni lattian.

Tykkään kovasti myös katsella telkkarista Muumeja, lastenlauluja ja Simpsoneita. Erinäiset herkut kiinnostavat myös kovasti, irtokarkit, Pepsi-Maxit ynnä muut ovatkin säännöllisesti mielessä. Tykkään myös kalapuikoista, ranskanperunoista, nuudeleista ja kananmunista. Ja tietysti äidistä ja isästä. Vastapainoksi ulkoilen päivittäin: lenkkeilyn lisäksi lajina saattaa olla hiihto, luistelu, uinti tai kesällä jopa rullaluistelu.

Olen asunut Lammella sen valmistumisesta lähtien eli elokuusta 2014. Alku oli välillä hieman haastavaa, koska uusi ympäristö vaatii aikansa totuttelua ja suhtaudun varauksellisesti uusiin ihmisiin. Luottamuksen saavuttaminen vaatii vähintään kuukausia, jopa vuosia, mutta nyt elämä alkaa jo olla asettunut tuttuihin ja turvallisiin uomiinsa, ja toimintatavat ja rutiinit puolin ja toisin ovat hyvin pitkälle tiedossa ja ennakoitavissa. Aina toki sattuu ja tapahtuu, mutta niinhän se on meidän kaikkien elämässä :-) .

Minulla on diagnosoitu autismi ja kehitysvamma, mutta ne eivät estä minua käymästä töissä paikallisessa K-Marketissa, jonka ystävällisen kauppiaan kanssa on sovittu kolmena päivänä viikossa tapahtuvasta pahvien ja pullojen lajittelusta ja käsittelystä.

Maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina lähden puolen päivän jälkeen ohjaajan kanssa kävellen K-Marketille, jonka lastauslaiturilla avaan ensimmäisenä muovi- ja pahvipuristimien luukut. Sen jälkeen noudan yksi kerrallaan laiturilla valmiina odottavat rullakot puristimien luo ja lajittelen pahvit pahvipuristimeen sekä pakkausmuovit muovipuristimeen. Työni teen rivakkaan tahtiin, ja usein uusi pahvilaatikko on jo kädessäni, kun edellinen vielä lentää kaaressa kohti puristimen säiliötä :-) . Työn tahtia säätelee toisaalta se, että minulla on suuri mielenkiinto laatikkojen kyljissä olevia tekstejä kohtaan, ja niitä osoitankin ohjaajalle, jotta hän lukisi ne minulle vielä ääneen. Yleensä lukeminen päättyy toteamukseeni: ”Söin!” tai ”Syömään!”.

Kaupan takatiloissa on pullohuone, jossa lajittelen erikseen pullonpalautuskoneesta tulleet olutpullot, muut lasipullot ja muovipullot. Työ sujuu minulta hyvin itsenäisesti. Lopuksi saan kaupungin maksaman työosuusrahan lisäksi kauppiaalta ylimääräisenä bonuksena Pepsi Max- tai Coca-Cola-tölkin jokaisen reissun päätteeksi. Paluumatkalla pyydän vielä ohjaajaa lukemaan ääneen tiettyjä matkan varrella olevia mainoksia tai talon seinissä olevia kylttejä.

Töihin lähteminen sujuu minulta välillä hieman verkkaisesti, etenkin jos legoleikki on kesken, mutta aina on matkaan päästy. Jos minulta kysytään, tykkäänkö käydä töissä, niin vastaus on epäilemättä painokas ”Soo!”

 

Hyvää kevään odotusta kaikille,

Toivottavat Antti ja Lammen ohjaajat :-)